Prevenirea gripei

Prevenirea gripei

Febră, dureri și frisoane: acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale gripei, o infecție a tractului respirator care în Italia afectează în special în lunile de iarnă.

Pentru a provoca aceasta sunt viruși aparținând genului Orthomyxovirus. Acești microbi se caracterizează printr-o capacitate marcată de a varia și astfel să poată scăpa chiar și împotriva sistemului imunitar al celor care i-au întâlnit deja. De aceea, un vaccin diferit este dezvoltat în fiecare an pentru a preveni gripa.

De ce să prevenim gripa?

De ce să prevenim gripaPrevenirea gripei vă permite să evitați o boală care, în multe cazuri, este departe de a fi ușoară. Simptomele ei lovesc brusc; de obicei, primul care apare este febra, care poate depăși 39 °C. De obicei, temperatura corpului crește mai mult atunci când infecția este declanșată de un virus de tip A, dar se poate întâmpla și ca febra să nu crească ca în cazul sugarilor, care, totuși, pot fi afectați de vărsături și diaree.

Febra poate crește puțin chiar și la vârstnici, dar prezintă un risc mai mare de complicații. Acestea din urmă pot fi foarte grave; pneumonia, meningita și encefalita pot face, de asemenea, spitalizarea necesară și nu reprezintă un pericol numai pentru persoanele în vârstă. Alte grupuri de populație cu risc sunt copiii sub 2 ani, femeile din al doilea și al treilea trimestru de sarcină, cei care trăiesc în unități de îngrijire pe termen lung și oricine suferă de boli cronice (boli pulmonare sau renale, diabet) sau are un sistem imunitar slab. Populația de peste 65 de ani rămâne în continuare cea mai expusă riscului.

Chiar și în absența complicațiilor, gripa poate debilita cu alte câteva simptome. Cele mai frecvente sunt dureri musculare si articulare, frisoane, dureri de cap, amețeli, înroșirea feței, oboseală, greață și vărsături, dar poate fi, de asemenea, a adăugat tuse uscată, dificultăți de respirație, nas înfundat, strănut, durere în gât, și, în copii de vârstă preșcolară, înroșire a ochilor, conjunctivită, laringotracheite, și bronșită. În plus, gripa poate agrava astmul și alte simptome respiratorii preexistente.

Standarde de igienă

Standarde de igienăÎn plus față de vaccinul antigripal, regulile de igienă adecvate ajută la prevenirea gripei. În special, deoarece virusul este transmis prin picături de salivă și secreții respiratorii ale celor bolnavi, este bine să nu împărțiți tacâmuri, pahare, sticle sau alimente cu cei care se luptă deja cu gripa. În plus, riscul de infecție poate fi redus prin evitarea atingerii gurii, nasului și ochilor cu mâinile, care pot colecta virusul depus pe diverse suprafețe.

Păstrarea lor cât mai curată este, de asemenea, importantă. În absența apei cu care să vă spălați mâinile, le puteți curăța cu gel dezinfectant pe bază de alcool.

Pe de altă parte, se pot face multe pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane. De asemenea, în acest caz, recomandarea de a respecta sunt simple: acoperiți-vă gura și nasul atunci când strănut sau tuse, eventual folosind o batistă, sau, mai degrabă, că mâna goală, partea interioară a cotului; pentru a șterge într-un mod adecvat hârtie absorbantă după utilizare; evita să iasă din casă atunci când ai gripă, sau, dacă trebuie să mergem în locuri publice, purta o mască.

De fapt, dacă te îmbolnăvești de gripă iarna, este și pentru stilul de viață tipic lunilor când este mai rece, când ai tendința să petreci mai mult timp în locuri închise, uneori chiar aglomerate. A trăi în contact strâns cu alte persoane, poate fără să vă faceți griji cu privire la aerisirea în interior, crește riscul de infecție.

Cum să acționați asupra sistemului imunitar

Cum să acționați asupra sistemului imunitarn cele din urmă, pentru a preveni gripa și alte afecțiuni sezoniere, cum ar fi răcelile, este important să vă mențineți sistemul imunitar sănătos. Din acest punct de vedere, un ajutor valoros poate veni din nutriție.

În general, o dietă precum dieta mediteraneană este înzestrată cu proprietăți antiinflamatorii și permite organismului să ofere tot ceea ce are nevoie, în proporțiile potrivite, pentru a rămâne sănătos. Mai exact, este util să nu pierdeți unele vitamine și minerale aliate la buna funcționare a sistemului imunitar.

Vitamina C (prezentă în fructe și legume, cum ar fi kiwi, citrice, ardei și roșii), ajută la apărarea organismului cu proprietățile sale antioxidante și efectul imunostimulator și a fost asociată cu răspunsul la infecțiile respiratorii. Dar și alte vitamine pot ajuta la asigurarea unui sistem imunitar bun: vitamina A și carotenoizii, precursorii acesteia, respectiv, în ouă, lapte, unt, brânză și ficat și în fructe și legume, galben, portocaliu sau roșu; vitamina E, conținută în măsline, semințe și germeni de grâu; vitaminele din grupa B, în special B1 (găsite în cereale, leguminoase, drojdie de bere și carne de porc) și B2 (prezente în germeni de grâu, cereale integrale, drojdie de bere, carne și ficat); vitamina D, o vitamină care poate fi sintetizată în piele prin acțiunea razelor soarelui și care nu este foarte prezentă în alimente. Se găsește în uleiul de ficat de cod și poate fi luat sub formă de suplimente alimentare.

Printre minerale pot fi zinc util (prezent în nuci, ciuperci, gălbenuș de ou, cacao și carne de vită, oi și porci) și seleniu (furnizat de carne, ficat și cereale).

În cele din urmă, bunăstarea florei intestinale contribuie, de asemenea, la sănătatea sistemului imunitar. Din acest motiv, este bine să-l hrăniți cu fibre cu acțiune prebiotică, cum ar fi oligozaharidele din fructe. De asemenea, este posibil să se promoveze echilibrul florei intestinale prin administrarea de suplimente alimentare care conțin fermenți lactici probiotici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *